Bilin, bilinçlendirin:

4 Eylül 2013 Çarşamba

CPAP

Tıkayıcı apnelerin tedavisinde Cpap cihazı kullanılır. Cpap cihazı 4 cmh2o ile 20 cmh2o basınç uygulayan cihazlara verilen genel ad. Bu cihazların kullanım amacı, sabit olarak hava basıncı uygular ve (titrasyon testi sonucu basınç belirlenir.) uyguladığı basınç sayesinde üst solunum yolunu açık tutarak apneleri engeller. Teknolojiyle beraber cihazların özellikleri değişmekte ve gelişmektedir, basınca karşı rahat nefes verebilmeniz için - nefes verdiğiniz zaman basıncı düşürür (3 kademe olarak). Basıncı esnetmesi sonucu daha rahat nefes vermenizi sağlayan ek özellikleri mevcut olan cihazların genel adı CPAP'tır. Uyku ve solunum hastalıklarında kullanılır.

Cpap cihazlarının, rampa özelliği olanları vardır. Cpap rampa özelliği nedir?

Örnek. 9 cmh20 basınçla cihazınızı kullanmanız reçete edildiyse eğer, rampa özelliği sayesinde cihaza girilen zaman aralığı (15 dk veya 30 dk gibi) 4 cmh2o basınçla çalışarak sizin rahat uykuya dalmanızı sağlar. Girilen süre dolduktan sonra cihaz otomatik olarak reçete edilen basınç ayarlarınıza döner, yani 9 cmh2o basınca.

Cpap cihazları raporlama özelliği

AHİ İndeksi : Apne indeksi, Hipopne indeksi, RDI gibi pek çok veriyi ölçebilir ve rapor olarak hafızasında saklayabilir.

Apne: Solunumun geçici bir süre durması. 10 - 20 saniyeyi geçecek kadar.

Apne indeksi:  1 saat içinde uyku esnasında oluşan apne sayısı.

Hipopne: soluk yolunun %30 ile 50 arasında daralarak, 10 saniyeden uzun sürmesine hipopne denir. Kandaki oksijen seviyesinin düşmesi ve karbondioksit miktarının artması da denebilir.

RDI: Apne ve Hipopnelerin toplamı (1 saatte oluşan.)

Cpap cihazının raporlama özelliği varsa eğer,  'Apne, apne indeksi, hipopne, Rdı' gibi parametreleri raporlar ve hafızasında saklar, buna AHİ İndeksi denir. Cihazın kalitesine göre raporlama özellikleri değişir.

Cpap Cihazı ve Autocpap (oto cpap) cihazı olarak iki türü mevcuttur. Bunları bilmek, hangi cpap cihazını almalıyım - cpap cihazı tercih ederken nelere dikkat etmeliyim gibi pek çok sorunun cevabını bulmanızda fayda sağlayacaktır.



Kaynak


Lütfen Paylaşın

Hulusi T

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 yorum :

Yorum Gönder

Copyright @ 2013 Uyku . Designed by Templateism | Love for The Globe Press