Bilin, bilinçlendirin:

4 Eylül 2013 Çarşamba

Uyku ve Soluk Almak

“Esasen iyi uyuyamıyorsanız aslında hiç uyanamıyorsunuz.”

Uyku: İnsan ömrünün 3/1’ini oluşturur. Geriye kalan 3/2’lik kısmının var olabilmesi için en temel ihtiyacımız uyumaktır.  Psikolojik ve fiziksel olarak yeni bir güne başlamanın pınarıdır uyku.  Hücrelerin yenilenmesi ve onarılması için gerekir. Uyku esnasında metabolizma yavaşlar, hızlı metabolizma hücrelerin eski işlevini yerine getirememesi ve kısa sürede bozulması anlamına gelir. Verimli bir gün için, ortalama 8 saat uyumak gerekiyor. Madde ve hormonların sentezi, beynin görevlerini yerine getirmesi,  Kompleks ve hakkında pek çok bilinmeyeni barındıran uyku. Gençliğimizi ve sağlığımızı korumak için biz insanların ihtiyaç duyduğu önemli bir zorunluluktur. Bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği bilinmektedir. İnsan yaşlandıkça daha az uyku ve daha az derin uyku dönemi yaşar. Çocukların çok daha uzun uykuya ihtiyaç duydukları bilinmektedir.

Uykunun Evreleri: Uyku 90 dakika da kendini tekrarlayan iki ana bölüm ve beş evreden oluşmaktadır. Gece boyunca 4 -6 döndü oluşmaktadır.
1.Non REM Uykusu: uykunun %75’lik kısmını oluşturur.
NREM Evre 1 – Uykuya dalma, geçiş evresi, hafif uyku.
NREM Evre 2 – Yüzeysel uyku, ağır uykuya hazırlık
NREM Evre 3 – Derin uyku (Yavaş Dalgalı Uyku)
NREM Evre 4 – Derin uyku (Yavaş Dalgalı Uyku)

2.REM Uykusu (Rapid eye movements): uykunun %25’lik kısmını oluşturur. Beynin rem uykusu kısmındaki çalışması, uyanık olduğumuz zaman ki çalışmasına çok benzer. Çok önemli bir evredir, rüyalar bu kısımda gerçekleşir. Teoriye göre: hatırlama ve anımsayabilmede yine bu evrede olmaktadır. Gözler çok hızlı hareket etmektedir ve adını ondan dolayı (REM – Hızlı göz hareketleri) olarak almıştır. 90 dakikada bir tekrarlanır ve 20 dakika kadar gözler hızlı hareket eder. REM uykusu esnasında beynin hareket fonksiyonları engellenir ve kısmi felç oluşur. İnsanın televizyon izlediği zaman harcadığı enerjiden, uykunun bu evresinde daha fazla enerji harcanır. Bilinçaltını boşaltmakta, rem uykusunun önemi bilinmektedir.

Uykusuzluk kişiyi nasıl etkiler?
Yeni bilgileri edinme zorluğu, düşünmeyle ilgili sorunlar, karar verme ve bellekle ilgili yaşanan problemler, dil becerileri,  yanı sıra psikolojik pek çok sorun ve fiziksel ‘akciğer, kalp, hormonal ve pek çok’ hastalığı beraberinde getiriyor.
Uyumazsak neler olur?
Nefes alışveriş düzeni bozulur, kas gücü zayıflar, alyuvarlar azalır, stres hormonu salgılanır, unutkanlık, görme bozuklukları ve Halüsinasyon görmekten, kan şekeri düzeyine kadar bozulma olur.
Oksijen: Canlı organizmaların büyük kısmını oksijen oluşturur. Organizmalardaki organik ve inorganik tüm ana moleküllerin yapısında oksijen vardır. Organik: Proteinler, karbonhidratlar, yağlar. İnorganik: dişler, kemik, dış iskelet. Atmosferimizdeki havanın %21’i oksijen içerir. %78’ini azot oluşturur.  Hastalara oksijen verilmesinin en temel nedeni, atmosferimizde olan oksijenden faydalanamıyor oluşudur. Havayı içine çekip, nefes alışverişi yapsa dahi akciğerler işlevini yerine getirmiyorsa eğer, vücudumuzun oksijen ihtiyacı karşılanamaz. Aldığımız havanın içindeki oksijenin ayrıştırılması için solunum sistemimizin düzgün çalışması gerekmektedir.

                                                        Soluk almak & Nefes almak

Kandaki karbondioksit gazının (nefes verdiğimiz zaman karbondioksit gazı dışarı atılır) oksijen gazı ile yer değiştirmesidir.  Renksiz ve kokusuz, tatsız olan havayı içimize çektiğimiz zaman,  ağız veya burun yardımıyla: yutak, soluk borusu, akciğerler ve akciğerlerimizin içindeki bronş ve bronşçuklardan geçerek alveoller ve oradan kanımıza karışır. Hücrelerimizin ihtiyaç duyduğu oksijeni, kan dolaşımı sayesinde onlara ulaştırır ve vücudumuzdan atılması gereken karbondioksit yine aynı işlemin tersiyle dışarı atılır. Biz canlıların var olabilmesi için bu seleksiyonun kusursuz işlemesi gerekmektedir.  

Uyku Hastalıkları çok önemlidir, uyku esnasında yaşanan bu evrelerin sağlıklı olması için, hastalığı ve önemini, hastalığı tedavi edici modelin doğru uygulanması mühimdir. En çok rastlanan uyku hastalıkları: uyku apnesi (uykuda solunum durması), imsomnia, horlama, uyku felci gibi pek çok hastalık ve rahatsızlığı beraberinde getirir. Tedavi edilmezse eğer, “Esasen iyi uyuyamıyorsanız aslında hiç uyanamıyorsunuz.” demektir.



  
Lütfen Paylaşın

Hulusi T

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 yorum :

Yorum Gönder

Copyright @ 2013 Uyku . Designed by Templateism | Love for The Globe Press