Bilin, bilinçlendirin:

4 Eylül 2013 Çarşamba

PSG - Titrasyon - Cpap ? (Uyku Testi)

1.Adım

Horlama, uyku apnesi (Osas), uykuda periyodik bacak hareketleri, kalp elektrosu, kandaki oksijen seviyesi, kas hareketleri, göz hareketleri, solunum faaliyetleri gibi uyku esnasında yaşanan durumları kayıt altına almaya yarayan ve doktorun tanı koyabilmesi için gerekli veriyi raporlayan cihazın adı: Polisomnografi (Psg)’dir.  PSG  testi olarak adlandırılır. Birçok elektrot ve Sensor vücudunuza takılır, uyku hareketleriniz bu sayede gözlemlenerek kayıt altına alınır. Bu test uyku esnasında yapıldığından dolayı, sizin uykunuzu ölçümlemek amacıyla, testi yaptırdığınız hastane veya klinikte bir gece uyumanız gerekmektedir. Bu test evde de yapılabilmektedir.

Polisomnografi (PSG Testi)



2.Adım

Titrasyon Testi: Psg testinde elde edilen veriler neticesinde, eğer uyku sorununa rastlanırsa (horlama, horlamayla beraber uykuda nefes durması – uyku apnesi) gibi, o zaman titrasyon testide hastaya uygulanır. Titrasyon testi nedir? PSG testi esnasında uygulanan (elektrot, sensor vs.) ek olarak size bir maske bağlanır. Bu maske aracılığıyla solunum yolunuzu açık tutmak için bir basınç uygulanır, uyku esnasında yaşadığınız sorunların giderilmesi için uygun ve doğru olan basınç saptanır. Bu basıncı uygulayan cihaza CPAP cihazı denir. Tabi ki klinikte kullanılan CPAP cihazları bilgisayar aracılığıyla kontrol edilir (basınç düşürülür, çıkarılır) ve vücudunuzun verdiği parametreler neticesinde basınç şekillenir, doğru basınç ve kullanmanız gereken cihaz saptanır.

Titrasyon (Titrasyon Testi)







3.Adım

Hekiminiz PSG ve Titrasyon raporunu inceledikten sonra, hangi cihazı kullanmanız gerektiğine veya alternatif tedavi modeli varsa ona göre karar verir. Eğer cihaz kullanacaksanız: Cpap, AutoCpap, Bpap, AutoBpap, Bpap ST, Asv gibi pek çok cihaz vardır. Her cihaz ayrı solunum ve uyku bozukluğu durumlarına göre üretilmiştir. Söz konusu olan isimler genel adlardır. Örnek: Cpap cihazı tedavisi uygulanması gerekiyorsa eğer, Dünya da birçok Cpap cihazı üreticisi vardır. Tıpkı antibiyotik reçete edildiği zaman, muadili olan antibiyotikler gibi. Size reçete edilen tedavi modeli belirlenir ve cihaz kullanmanız gerekiyorsa eğer, güzel bir uyku deneyimi yaşamak için tedavinize başlarsınız.

Özetlemek gerekirse eğer ‘Teşhis – Tanı – Tedavi’ modeli olarak uyku rahatsızlıklarınızın giderilmesi sağlanır. Uyku hastalıkları tedavi edilmezse, yaşam kalitenizi düşürür, yeni hastalıkların var olmasına neden olur  “Yüksek tansiyon, felç, kalp krizi, iktidarsızlık, cinsel isteksizlik, stres, depresyon” gibi pek çok rahatsızlık ve hastalığı var eder. Mevcut (uyku hastalığı dışında) hastalıklarınızı ilerletir ve ani ölümlere neden olabilir. Osas tedavi edilmezse, ölüm riski içeren bir hastalıktır.
Uyku ve solunum cihazınızı kaliteli bir marka tercih etmenizde yarar vardır. Uzun süre bu cihazı kullanmanız gerekeceğinden dolayı, yaşamınıza uyum sağlayacak ergonomik ve güncel teknolojiye sahip olmasına özen gösterin. Doğru cihaz seçimi, tedaviye olan uyumunuzu doğrudan etkileyecektir. AHİ indeksi ‘detaylı raporlama özelliği olan’ cihazları tercih etmeniz her bakımdan yarar sağlayacaktır. Uyku durumunuzu kendiniz takip edebilir, doktor kontrolüne gittiğiniz zaman tekrar hastaneye yatmadan, cihazın içinde barındırdığı rapor sayesinde kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Bu sizi hem ilerleyen süreçte masraftan kurtarır, aynı zamanda tedavinizi takip etme olanağı sağlar.














Lütfen Paylaşın

Hulusi T

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 yorum :

Yorum Gönder

Copyright @ 2013 Uyku . Designed by Templateism | Love for The Globe Press