Bilin, bilinçlendirin:

23 Ağustos 2013 Cuma

HORLAMA NEDİR

HORLAMA

                Uykuda meydana gelen horlama, solunum yolu boşluğunda yer almakta olan yutak bölgesinde bulunan yumuşak dokuların , uyku esnasında gevşemesi nedeni ile ortaya çıkan hava yolu daralmasıdır . Dar bir alandan geçmeye çalışan hava , üst solunum yolunun küçük dil ve yumuşak damak gibi organlarını titretmesi sonucunda ise , bir takım gürültülü sesler ortaya çıkmaktadır . Bu uyku sırasında ya da uyku boyunca ortaya çıkan seslere horlama adı verilmektedir . Horlamanın tıbbi açıdan kişinin sağlığına zarar verici olan bir takım hastalıklardan dolayı oluşabileceği gibi , genel olarak tek başına horlama , uyuyan kişiye herhangi bir zarar vermediği gibi genel olarak evli çiftlerde ya da toplu yaşanılan ortamlarda etraftaki kişilerin rahatsız olmasına neden olduğu bilinmektedir .

                Horlamanın bir çok nedenleri bulunmaktadır . Bu nedenlerin başında; sigara kullanma , aşırı alkol alma , yorgunluk , kötü beslenme , şişmanlık , grip , nezle gibi çeşitli hastalıklara yakalanmış olma horlamanın sebepleri arasında başlı başına yer almaktadır . Bazı durumlarda da horlamanın olması genel olarak hastalığı önlenmesi ya da iyileştirilmesi ile geçirilebilecek yöntemler arasında yer almaktadır. Genel olarak akciğer ya da solunum yolları ile alakalı olan, kronik hastalığa sahip olan kişilerde hastalığın getirisi olarak da horlama görülebilmektedir. Bu hastalıkların başında; astım, alerjik rinit , sinüzit gibi bir takım solunum yolu hastalıkları gelmektedir . Bu tarz hastalıklar, kişilerde burun tıkanıklıkları oluşmasına neden olduğu için, kişiler rahat nefes alamamakta ve de bunun sonucu olarak da geceleri uyku esnasında horlamalar meydana gelmektedir .

                Horlama , genellikle evli çiftlerde meydana gelen eşlerden birinin horlaması sonucu diğer eşin rahatsızlık duyması sonucunda fark edilmektedir . Ciddi gibi görünmese de bir takım hastalıklardan kaynaklı olabileceği ihtimali de olmasına karşın var olan hastalığın erken önlenmesinde de ayırıcı ve belirleyici tanılar arasında yer almaktadır . Ayrıca da horlamalar , bir hastalıktan kaynaklanmayacağı gibi basit bir takım problemlerden de kaynaklanabilmektedir . Örneğin ; düşük yastıkta yatma , uyku esnasında başın yastıktan ayrılması gibi durumlarda da horlamalar meydana gelebilmektedir .


                Horlama tedavisinde bu bahsedilen asıl nedenlerin neler olduğunu tespit etmek son derece önemlidir . Nedenin ne olduğuna dair tespitin yapılması sonucunda da horlamanın tedavisi yapılabilecek durumdadır . Bu neden ile de ilk olarak bilinmesi gereken yukarıda da belirtilmiş olduğu gibi horlamanın nelerden ya da ne gibi hastalıklardan kaynaklanmakta olduğunun bilinmesi ya da tespitinin yapılması gerekmektedir . Tespitin yapılması için bir takım testler yapılması gerekmektedir . Bu testlerin öncesinde ilk olarak horlayan kişi ile aynı ortamda uyuyan eş ya da kişilerin tespitte önemli etkisi vardır . 

Lütfen Paylaşın

Hulusi T

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 yorum :

Yorum Gönder

Copyright @ 2013 Uyku . Designed by Templateism | Love for The Globe Press