Bilin, bilinçlendirin:

23 Ağustos 2013 Cuma

HORLAMA VE TEDAVİSİ

HORLAMA VE TEDAVİSİ

                Horlama genel olarak horlayan kişi tarafından çok fazla ciddiye alınmamasına rağmen , horlayan kişi açısından esasında horlama ciddi bir sağlık problemi olarak bilinmektedir . Horlamanın uyku esnasında eşe ya da aynı ortamda uyuyan kişilere çeşitli zararlar verebileceği gibi , aynı zamanda yalnızca uyku esnasında rahatsızlıklar verebileceği gibi , günlük hayatı da olumsuz yönde etkileyen , bir takım etkilere neden olmaktadır . Bunlardan ilki ; horlama ile geçirilmiş bir gece , gündüz zinde olacak bir biçimde uyanmaya engel olmaktadır . Bunun sonucu olarak da güne iyi bir başlangıç yapılmamış olunmasına da neden olmaktadır . Yaşam kalitesi horlama sonucunda düşmeye başlar . Bu neden ile de yaşam kalitesinin yükselmesi ve de rahat bir uyku uyumak için horlama , mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır .

                Kişilerde horlama şikayeti fark edilmiş ise  ya da kişiler kalitesiz uyku uyuduklarını düşünüyorlarsa , bir an önce bir uzman doktora başvuru yapması gerekmektedir . Tedavi için önemsenmeyip gidilmediği durumlarda ciddi sıkıntılar meydana gelebilmektedir . Bu sıkıntılardan en önemlisi de kişi gece uyurken nefes alamadığı için , bu da horlamaya neden oluyor olabilir . Bu durumda da kişinin uyku esnasında solunumun durması sonucu arrest bile gerçekleştiği görülebilmektedir . Bu ve bu gibi nedenler ile de horlama problemi , ciddiyete alınmalı ve de bir an önce , fark edildiği andan itibaren bir uzmana başvurulması gerekmektedir .

                Horlama tedavisi esnasında kişiler ilk olarak bir uzmana başvurmak zorundadırlar . Horlamanın tedavisinde ilk olarak kulak burun boğaz uzman doktoru tarafından horlamanın tanısı konduktan sonra , horlayan kişi üzerinde uyku testi yapılması gereklidir . Uyku testinin sonucunda horlamanın ne düzeyde olduğu , yani horlamanın derecesi tespit edilmektedir . Uyku testinde ortaya çıkan sonuç üzerine horlamanın derecesine göre kulak burun boğaz uzmanı tarafından , radyo frekans yöntemi adı verilen bir yöntem ile horlama tedavisi yapılabilmektedir . Horlama tedavisinde ilk aşamada medikal yöntemler ile tedavi uygulaması gerçekleştirilir. Medikal yöntemler arasında hastanın horlama düzeyi ve de horlamasına neden olan sebep üzerine ilaç tedavisi gerçekleştirilir. Ancak , ileri düzey horlamalarda medikal tedavi yönteminin hastayı iyileştirmemesi halinde doktor , cerrahi yöntemlere başvurmak zorunda kalabilir . Ancak; cerrahi ameliyat , tedavide ameliyat sonrası ve anestezi ilaç alımı esnasında son derece ağrılı ve sıkıntılı bir süreç olarak bilinmektedir . Bu nedenle de horlama tedavisinde mecbur kalınmadıkça cerrahi yöntemlere başvurulunması tercih edilmeyen bir durumdur.
Kişilerin doktor tedavisi dışında da horlamayı önlemek amacı ile kendi kendilerine bir takım önlemler alabilmektedirler. Bunlardan ilki eğer kişi sigara kullanıyor ise sigarayı bırakmasından geçmektedir.



Lütfen Paylaşın

Hulusi T

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 yorum :

Yorum Gönder

Copyright @ 2013 Uyku . Designed by Templateism | Love for The Globe Press